Rupesin soittamaan kitaraa 15-vuotiaana. Sitä ennen olin soittanut bassoa isoveljeni hard rock-yhtyeessä parin vuoden ajan. Soittotunnit jäivät ottamatta, taustalla vaanivat tosin kymmenen vuoden viuluopinnot. Perheemme asui Haapajärvellä, kahdeksan tuhannen asukkaan pikkukaupungissa Pohjois-Pohjanmaalla. Soittokavereita ei ollut pilvin pimein ja päädyin usein soittamaan muitakin soittimia tarpeen sanelemana. On vaikeaa tai lähes mahdotonta oppia soittamaan bändissä kelvollisesti ellei pääse soittamaan muiden ja mielellään itseään parempien soittajien kanssa. Aluksi soitinkin kitaraa lähinnä levyjen kanssa, muun muassa 70-luvun Aerosmith-vinyylit tuli opiskeltua tarkkaan. Säästin vuosikausia rahaa ostaakseni ensimmäisen kunnon kitarani, uutuudenkarhean mustavalkoisen Rickenbackerin, malli 360.
Muutettuani Helsinkiin 90-luvun alussa ryhdyin saman tien etsimään soittokumppaneita, lähinnä laittamalla Rumba-lehteen ilmoituksia. En tuntenut kaupungista ennestään veljeäni lukuunottamatta ketään, soittajia tahi muutenkaan. Sen ajan suosikkimusaani olivat mm. The Church, R.E.M., Sonic Youth, Tom Waits, Nick Cave, alkupään Pink Floyd, Velvet Underground, 60-luvun lopun länsirannikon psykedeliamusa… Oma soittotyyli pyrki asettumaan jonnekin Thurston Mooren ja Esa Pulliaisen väliin. Soittokavereita tuli ja meni. Joskus vuoden 93 tienoilla tutustuin Kilpeläisen Tuureen, jonka kanssa kokosimme Salamanteri -nimisen yhtyeen. Sen parissa jaksoimme pakertaa kolme vuotta, käteen jäi pikkufirman julkaisema EP ja kourallinen keikkoja lähinnä pääkaupunkiseudulla. Kuvaan sopii tietysti se, että pillit laitettiin pussiin juuri kun jonkinlaista kiinnostusta levy-yhtiömaailmassa alkoi ilmetä.
Iso vaikutus oman soundin löytymiseen oli oikeanhenkisten työkalujen löytymisessä. Fender Jazzmaster, Rickenbacker, Vox AC-30, Dynacord-nauhakaiku, paksut kielet… kooste esikuvien metodeista. Ajaton soundi. Suureksi onneksi omaksumani 80-90-luvun indie-idealismi rupesi jo hyvissä ajoin murenemaan ja musiikkimakuni laajeni tuollaiset 360 astetta. Oivalsin, että sinänsä lähtökohtaisesti kelvotonta musiikkityyliä ei ole olemassakaan. Tällä on ollut kaikkein eniten vaikutusta omaan soittamiseen. Minkä tahansa musiikkityylin soittaminen hyvin on vaikeaa ja vaatii kunnioittavaa ja sitkeää asennetta musiikkia kohtaan. Tyylistä riippumatta haluaisin itse soittaa musikaalisesti, reagoivasti, rohkeasti ja spontaanisti biisiä ja mahdollista solistia kunnioittaen. Tilanteen mukaan. Itseoppineisuudesta on ilonsa ja harminsa, jotkut asiat vaativat enemmän työtä ja päänvaivaa. Toisaalta oma tyyli on ollut minulle oikeastaan miettimättä itsestäänselvyys.
Ismo Alangon ja Chisun yhtyeet ovat ajankohtaisimmat kokoonpanoni, Jonna Tervomaan kanssa olen soittanut jossain muodossa vuodesta 1997. Muita keikkailevia kokoonpanoja ovat olleet mm. The Latebirds, Johanna Kurkelan yhtye, Tuure Kilpeläinen, Katri Helenan yhtye, Siiri Nordin, Trio Paula Vesala – Jussi Jaakonaho – Jaakko Murros, Ashimba, Soukous Hotel, Veljekset Jaakonaho. Keikkailua mahtuu joka tapauksessa kalenteriin enemmänkin.
Olen soittanut paljon levyillä joita olen itse tuottanut mutta enenevässä määrin myös muille. Teen sitäkin oikein mieluusti ja normaalin studiotoiminnan ohella yksi näppärä mahdollisuus on lähettää minulle vaikka sähköpostitse biisin pohjaraidat joihin sitten soitan ja äänitän kitarat. 100% tuoreustakuu 😉 Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse!